Tegoroczny czerwony dzień upłynął pod hasłem zdrowych owocowo-warzywnych potraw w kolorze czerwonym przygotowanych samodzielnie podczas zajęć przez uczniów klas młodszych i starszych. Uczniowie klas 1-3 obejrzeli filmiki promujące zdrowe odżywianie, wysłuchali pogadanki o właściwościach czerwonych owoców i warzyw, następnie wykonali soki, jogurty, kanapki i owocowo-warzywne szaszłyki oraz śmieszne jeżyki. Uczniowie starszych klas na zajęciach zdalnych przypomnieli i omówili zasady zdrowego odżywiania, samodzielnie przygotowali ciekawe potrawy, które pomysłowo udekorowali nawiązując do „Walentynek” i na końcu wykonali zdjęcia. Wszyscy wykorzystali swoje oryginalne pomysły i wspólnie degustowali przygotowane dania. Zajęcia promowały zdrowy styl życia i odżywiania, oraz zachęcały do częstego zjadania czerwonych owoców i warzyw. Kilka porcji owoców i warzyw dziennie daje każdemu zdrowie i dobre samopoczucie.