14 lutego w klasach 1-3 oraz klasach starszych 4-5, 6a,7a, klasie 8 S przystąpiliśmy do corocznej akcji Czerwony dzień. W tym dniu przyszliśmy ubrani do szkoły na czerwono. Z przyniesionych czerwonych owoców i warzyw przygotowaliśmy kolorowe drugie śniadanie w formie kanapek, surówek, szaszłyków, koktajli, sałatek owocowo-warzywnych oraz czerwonych owocowych galaretek. Uczniowie wykonywali smaczne i zdrowe gofry wykorzystując sprzęt z Projektu ,,Laboratorium przyszłości". Na zajęciach z wychowawcą omawialiśmy zasady zdrowego odżywiania, oglądaliśmy w Internecie przykłady różnych ciekawych potraw z czerwonych owoców i warzyw. W klasach młodszych odbyły się lekcje w oparciu o filmiki z cyklu „Ekipa Chrumasa” promujące zdrowe nawyki dotyczące odżywiania, zajęcia plastyczne podczas, których uczniowie w grupach projektowali i malowali plakaty- „Czerwone warzywa i owoce to zdrowie”.
Na zajęciach z p. rehabilitantką uczniowie klas pierwszych uczestniczyli w relaksacji z aromaterapią- „Podróż w głąb swojego ciała”. W tym dniu odbyły się również międzyklasowe zawody sportowe zorganizowane przez nauczycieli wychowania fizycznego.
Zachęcamy uczniów wszystkich klas do promocji zdrowego stylu życia poprzez spożywanie czerwonych owoców i warzyw oraz aktywności fizycznej.
Teresa Hawron-Cygan , Iwona Dusza